Begeleiding in en van jouw omgeving- kinderen en jongeren met SLI


  • Thibo is twee jaar en werd onderzocht in het COS (Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen). Uit de resultaten blijkt dat zijn taalontwikkeling vertraagd verloopt. Op dit moment kan er nog geen diagnose gesteld worden. Ze verwijzen het gezin door naar onze dienst. De ouders willen graag tips om Thibo’s taalontwikkeling te stimuleren en de communicatie met hun zoontje te verbeteren. Daarnaast willen ze ook ondersteuning bij de verdere afspraken met het COS.
  • Esra is 4 jaar en groeit op in een tweetalig gezin: Turks en Nederlands. Zowel de ouders als de juf merken een achterstand op vlak van taal, in beide talen. Na overleg op school werd geadviseerd logopedie op te starten. Tijdens het surfen op het internet leerden de ouders onze dienst kennen. Ze meldden zich aan via het contactformulier: “We willen graag leren hoe we de taalontwikkeling van Esra kunnen stimuleren. Hoe kunnen we bijvoorbeeld wat ze tijdens de logopedie leert, thuis toepassen? Kunnen wij bij u ook terecht voor advies over het tweetalig opvoeden van kinderen die taalproblemen hebben?”
  • Lucas is 6 jaar en kreeg de diagnose dysfasie. Hij zit sinds september in het eerste leerjaar. Hij wil net als zijn twee jaar oudere broer naar de scouts. De ouders hebben hierbij tal van vragen: Kan hij door zijn dysfasie wel naar de scouts? Hoe zullen ze daarmee omgaan? Zullen ze hem begrijpen? Zal hij hen begrijpen? Zal hij niet gepest worden? De ouders en Lucas zelf vragen ondersteuning bij het integreren in deze scoutsgroep.
  • Kato zit in het zesde leerjaar. Ze heeft verbale dyspraxie en DCD. Volgend schooljaar gaat ze naar het eerste middelbaar. Naar welke school zal ze gaan: buitengewoon onderwijs of gewoon onderwijs? Welke ondersteuning kan ze krijgen? De ouders vragen ondersteuning bij het kiezen van een school en het mee opvolgen van het schools functioneren van hun dochter.

Gerelateerde links: Dove en slechthorende baby's en jonge kinderen | Dove en slechthorende schoolgaande kinderen | Dove en slechthorende jongeren en volwassenen | Kinderen en jongeren met een spraak- en/of taalontwikkelingsprobleem (SLI) | Kinderen met ASS


terug naar vorige pagina